Siberië, een terra incognita, door Elena Bronnikova.

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Siberië, een terra incognita, door Elena Bronnikova.

maandag 9 maart 2020: 20:00

Siberië, een terra incognita, door Elena Bronnikova.

Siberië? Siberisch koud! ‘Dat laat mij Siberisch.’ Dit zijn staande uitdrukkingen in de Nederlandse taal, maar wat weten Nederlanders eigenlijk over Siberië? Voor velen is het een onbekend terrein, een terra incognita. Maar dit terra incognita bevindt zich niet zo ver van Nederland, en nog wel op hetzelfde Euraziatische continent.

In de teksten van Herodotus werd het ‘het koninkrijk der Scythen’ genoemd. Later, in de middeleeuwen, werd het op Europese kaarten als Groot-Tartarije aangeduid. En sinds wanneer wordt het Siberië genoemd? Wie waren de veroveraars van Siberië? Wanneer wordt het een deel van Rusland? Welke volkeren woonden en wonen er in Siberië? Welke bijdrage hebben Europeanen en vooral Nederlanders aan de ontdekking, de bestudering en de opbouw van Siberië geleverd? Is Siberië nog steeds een verbanningsoord? Hoe heeft zich dit gebied in de Sovjettijd ontwikkeld en hoe na de perestrojka? Wat zijn de toekomstperspectieven
van Siberië?

Dat zijn de thema’s die Drs. Elena Bronnikova over haar geboorteland onder de aandacht zal brengen, want zij gelooft dat zonder kennis van Siberië, Rusland nooit echt begrepen kan worden. Ik wil dit terra incognita, dit mystieke land, meer bekendheid geven bij de Nederlanders en een nieuw beeld van Siberië creëren, want het is een prachtig land van grenzeloze mogelijkheden en toekomstperspectieven.

Toegang

Deze lezing is gratis voor leden en €5,- voor niet-leden. Lid worden? Lees verder »

Gegevens

Datum:
maandag 9 maart 2020
Tijd:
20:00

Locatie

De Vertoeving
Westzijde 82
Zaandam, 1506 EH Nederland