Het ontstaan van het spoor in de Zaanstreek

In verband met Covid-19 (corona) is er geen kaartverkoop aan de zaal. U wordt verzocht gebruik te maken van de reserveringsknoppen. De reserveringsknoppen zijn ongeveer twee weken voorafgaand aan een evenement beschikbaar op onze website. U dient zich stipt te houden aan de aanwijzingen van de dienstdoende medewerkers van de ontvangende locatie en/of van Nut Zaanstad en de regels van de locatie waar de lezing of cursus wordt gehouden. Voorts is het niet langer mogelijk voor niet-leden om de toegang tot lezingen contant te betalen. Betaling is uitsluitend nog mogelijk met de pin. Niet-leden betalen voor toegang tot een lezing EUR 7,50 (inclusief koffie/thee).

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Het ontstaan van het spoor in de Zaanstreek

dinsdag 2 oktober 2018: 14:30

Lezing door Arjen van Ginkel

De aanleg van een spoorlijn langs de Zaandorpen wekte een bont gezelschap van luchtfietsers, investeerders en dwarsliggers tot leven. In november 1869 zagen de Zaankanters voor het eerst de zwarte rook van een stoomtrein die langs het Guisveld tufte. Het had heel wat voeten in de aarde gehad voordat de lijn Uitgeest-Zaandam was gerealiseerd.

Arjen van Ginkel vertelt in de lezing: ‘Een spoorlijn om de boot niet te missen’, over de plannen die werden vertraagd door bezwaren van boeren en moleneigenaren, maar vooral door de bodemgesteld- heid. Om economische redenen moest de Zaanstreek mee in de vaart der volkeren, maar lange tijd zat de vaart er niet bepaald in. Een verhaal over bruggen, stations, ongelukken en het verlangen naar een directe verbinding met Amsterdam.

Toegang

Deze lezing is €30,- voor leden en €45,- voor niet-leden. Lid worden? Lees verder »

Gegevens

Datum:
dinsdag 2 oktober 2018
Tijd:
14:30

Locatie

Het Mennistenerf
H. Gerhardstraat 77
Zaandam, 1502 CC Nederland