Actuele dilemma’s in filosofisch perspectief

In verband met Covid-19 (corona) is er geen kaartverkoop aan de zaal. U wordt verzocht gebruik te maken van de reserveringsknoppen. De reserveringsknoppen zijn ongeveer twee weken voorafgaand aan een evenement beschikbaar op onze website. U dient zich stipt te houden aan de aanwijzingen van de dienstdoende medewerkers van de ontvangende locatie en/of van Nut Zaanstad en de regels van de locatie waar de lezing of cursus wordt gehouden. Voorts is het niet langer mogelijk voor niet-leden om de toegang tot lezingen contant te betalen. Betaling is uitsluitend nog mogelijk met de pin. Niet-leden betalen voor toegang tot een lezing EUR 7,50 (inclusief koffie/thee).

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Actuele dilemma’s in filosofisch perspectief

zaterdag 3 november 2018: 10:30

Door drs. J. Kallenbach-Hutteman (filosoof)

Het publieke debat wordt vaak gestuurd door hypes in de media. Parlementariërs reduceren oplossingen voor knelpunten in onze samenleving tot oneliners als: ‘Regels zijn regels’, ‘Genoeg is genoeg’ of ‘Wilders is een fascist’, uitspraken die ook ‘het publiek’ desgevraagd graag op radio en TV herhaalt. Om van social media maar helemaal niet te spreken. Journalisten vragen zich meestal niet af waar zulke uitspraken op gebaseerd zijn. Filosofen doen dat wel. Filosofen vragen naar de herkomst van onze opvattingen en leggen de vooronderstellingen bloot die hieraan ten grondslag liggen.

Ook in deze tweede cursus worden actuele vragen en problemen gekoppeld aan klassieke filosofische thema’s. Uitgangspunt hierbij is het in 2009 verschenen boek van filosoof, essayist en columnist Rob Wijnberg, Nietzsche & Kant lezen de krant. Denkers van vroeger over dilemma’s van nu. Zo zullen bijvoorbeeld actuele vragen met betrekking tot de vrijheid van meningsuiting, het islamdebat en de milieuproblematiek worden beschouwd in het licht van klassieke thema’s als vrijheid van godsdienst, emancipatie en waarheid. Daarnaast zullen ook thema’s die het individu en de samenleving betreffen aan de orde komen en worden gekoppeld aan fundamentele vragen over gelijkheid, emancipatie en mensenrechten.

Literatuur: Rob Wijnberg, Ni- etzsche en Kant lezen de krant. Denkers van vroeger over dilemma’s van nu. De Bezige Bij, Amsterdam 2009.

Achtergrondinformatie over de door Wijnberg geciteerde filosofen zal door de docent worden verstrekt en tijdens de bijeenkomsten indien nodig worden toegelicht. Van de deelnemers wordt enige voorbereiding thuis en een actieve inbreng in de discussie verwacht.

Toegang

Deze cursus is €30,- voor leden en €45,- voor niet-leden. Lid worden? Lees verder »

Gegevens

Datum:
zaterdag 3 november 2018
Tijd:
10:30

Locatie

De Wormerveerse Vermaning
Zaanweg 57
Wormerveer, 1521 DM Nederland